Expositieperiode van 6 mei t/m 27 mei 1984

Haanstra is een broer van filmer Bert en de schilder Johan, wiens recente werk het afgelopen jaar een zegetocht door het land heeft gemaakt. Het werk van Folkert is daar ook rijp voor. Ik heb ervan genoten.

Deze Haanstra is autodidact van oorsprong. Pas in de jaren vijftig volgde hij avondlessen van de academie in Arnhem. Dat vak zat zo in zijn vingers dat hij het tot leraar bracht aan de academie in Groningen. De in het Drentse Vries woonachtige kunstenaar is sinds 1963 lid van het Drentse schildersgenootschap. Zelf zegt hij van zijn werk dat het landschappelijk gericht is, soms abstraherend vereenvoudigd, dan weer echt figuratief.

De expositie bij De Pook leert dat zijn werk sonoor van toon is door de diepe en echt beleefde kleuren, die een emotionele geladenheid hebben. Toch is er de kalmte van een beschouwende levensinstelling. De emoties hebben er hun plaatsje in en overheersen nooit, maar ze bezielen het werk tot in de kern. Zelfs een heel clean onderwerp als een stallantaarn krijgt een diepe warme gloed door de bezielde aanpak van deze kunstenaar.

Zijn miniatuurtjes zijn schitterend. Ook in deze zeer gecomprimeerde werkjes roept hij veel sfeer op. Ik denk daarbij aan een prachtig aquarelletje van Drentse schuren, aan een fabriekscollage en aan een figuur in het landschap. Het blijft opmerkelijk dat de bewogenheid van de kunstenaar in elk werk aanwezig is. De voorstelling vertolkt het gevoelsleven van een evenwichtig man, die weinig moeite schijnt te hebben met het vormgeven aan wat in hem leeft.

JOH. M. PAMEIJER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.